De ce Exportăm?

Exportul este un aspect esențial al comerțului internațional și presupune vânzarea, cumpărarea sau schimbul de bunuri și servicii peste hotarele statelor. Valoarea totală a comerțului internațional de bunuri și servicii este estimată la peste 20 trilioane USD. Această cifră este în continuă creștere, mai ales în perioada globalizării rapide prin care trecem.

Având în vedere dimensiunile mici ale Republicii Moldova, cererea de pe piața locală este una limitată. Prin urmare este firesc ca agenții economici care doresc să-și crească în permanență afacerea – să fie nevoiți să concureze și pe piețele din afara hotarelor țării. Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor Independente, precum și alte piețe mai mult sau mai puțin apropiate de noi – oferă un potențial enorm de desfacere a produselor autohtone.

Republica Moldova a exportat bunuri și servicii în valoare de 2,4 miliarde USD în anul 2013. Această cifră este cu 11% mai mare decât cea din 2012. Având în vedere aceste statistici, dar și avantajele comparative de costuri și comerciale de care se bucură Republica Moldova, există premise ca exporturile din Moldova să crească sigur în continuare.,

Riscurile și Beneficiile

Principalele beneficii ale exportului sunt: diversificarea piețelor de desfacere și creșterea volumelor de producție, majorarea profiturilor, expunerea către noi idei și tehnologii, acoperirea diferențelor sezoniere de cerere locală.

Totuși există și unele dificultăți pentru care e bine să fiți pregătiți. Printre acestea sunt: diferențele culturale și legislative, probleme de comunicare la distanță și necesitatea de a investi resurse suplimentare.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.