Climatul investițional al Republicii Moldova promovat în rândul comunității de afaceri din Monaco

Climatul investițional al Republicii Moldova promovat în rândul comunității de afaceri din Monaco

10 February 2017

În data de 9 februarie curent, la Monaco, a avut loc Forul de afaceri al ambasadorilor Republicii Moldova și Republicii Slovacia în Franța, organizat cu sprijinul Consiliului Economic din Monaco (Camera de Comerț din Monaco și Invest in Monaco). Evenimentul a avut drept scop promovarea oportunităților economice a Republicii Moldova și Republicii Slovacia, în contextul planificării vizitei oficiale a Alteței Sale, Principelui de Monaco, Albert II în Moldova, pentru luna mai a anului curent.

Forul a fost deschis de către Michel DOTTA, Președintele Consiliului Economic din Monaco, care a remarcat că Republica Moldova este o destinație ce urmează a fi cunoscută și explorată din punct de vedere economic, iar grație acordurilor bilaterale încheiate atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Comunitatea Statelor Independente, Republica Moldova oferă oportunități unice pentru mediul de afaceri din Monaco.

E.S. Lilian MORARU, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Franța a menționat că Republica Moldova este o țară cu soluri fertile, tradiții culturale frumoase, iar cartea de vizită a Moldovei fiind cultura vinicolă și îndeosebi beciurile de la Mileștii Mici și Cricova, unice în lume. Astfel, E.S. Ambasadorul Lilian MORARU a invitat oaspeții prezenți la Forum să descopere Republica Moldova ca o destinație nouă pentru investiții și dezvoltarea afacerilor.

Iulia PETUHOV, Expert Atragere a Investițiilor MIEPO, a adus la cunoștința oamenilor de afaceri din Monaco oportunitățile oferite de climatul de afaceri și cel investițional al Republicii Moldova, inclusiv avantajele comparative a țării în aspect de localizare geografică strategică, comerț deschis spre piețele din vest și est, sistemul fiscal prietenos pentru investitori străini cu cele mai atractive taxe din regiune, precum și obiectele supuse privatizării pentru anul curent. Prezentarea de țară a fost încheiată de facilitățile oferite de Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale din Republica Moldova.

În finalul Forului de afaceri a avut loc o sesiune de Business to Business, unde cei circa 50 agenți economici din Monaco prezenți la eveniment au avut posibilitatea să discute în particular subiectele legate de sectorul de activitate al fiecăruia. Un interes deosebit a fost manifestat față de oportunitățile oferite de sectorul agroalimentar, industria ușoară (textile, încălțăminte, îmbrăcăminte și accesorii), tehnologia informației și comunicațiilor, precum și posibilitățile logistice a Portului Internațional Liber ”Giurgiulești”.

Totodată, evenimentul a oferit posibilitatea stabilirii contactului direct dintre reprezentanții MIEPO și Invest in Monaco, în eventualitatea organizării unor evenimente de promovare comune pe viitor.

Useful resources: 

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.