Companiile din industria ușoară se vor promova pe piețele internaționale pe platforma Consiliului European de Modă

Companiile din industria ușoară se vor promova pe piețele internaționale pe platforma Consiliului European de Modă

15 November 2017

Directorul general al MIEPO, Vitalie Zaharia, alături de președintele APIUS, Alexandra Can și directorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Doina Nistor, au susținut, astăzi, o conferință de presă în care au anunțat despre semnarea acordului de parteneriat dintre Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS) și Consiliul European de Modă (European Fashion Council).

Statutul de membru și cooperarea cu această importantă structură europeană deschide noi oportunități de promovare a brandurilor moldovenești pe plan internațional prin participarea companiilor la diverse evenimente de afaceri, prezentări de colecții, reuniuni cu profesioniștii și buyerii, includerea în bazele de date profesionale, participarea la misiuni de afaceri și beneficierea de acțiuni de lobby ș.a.

În cadrul conferinței, Vitalie Zaharia a felicitat APIUS și cei circa 100 de membri ai săi pentru succesul de a deveni membru în Consiliul European de Modă, menționând că MIEPO a avut o contribuție semnificativă în procesul de aderare la această structură și a oferit tot suportul necesar promovării potențialului industriei ușoare pe noi piețe.

”Vreau să menționez faptul că MIEPO colaborează activ cu APIUS, dar și cu celelalte asociații de business de ramură. Participând la programul de evenimente de afaceri implementat de MIEPO, brandurile moldovenești de vestimentație și accesorii au ajuns să fie expuse și apreciate în cele mai mari centre de modă internaționale, iar designerii noștri se întorc de fiecare dată acasă cu noi contracte de colaborare și numeroase oportunități de vânzări pe noi piețe.

Pentru noi este important să susținem companiile din acest sector, deoarece este unul valoros pentru economia națională în primul rând datorită potențialului de creare a locurilor de muncă, de creștere anuală a exporturilor, dar și de atragere a investițiilor străine. În prezent în acest sector activează aproximativ 350 de companii producătoare, care generează 16,4% din exporturile țării în peste 10 țări europene (România, Germania, Italia, Franța, Austria)”, a spus Vitalie Zaharia.

De la începutul anului curent MIEPO a finanțat participarea a 116 companii moldovenești din industria ușoară la 18 târguri și expoziții internaționale în Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Federația Rusă, Cazahstan, România, dintre care 13 cu stand de țară. De asemenea, instituția a organizat 8 misiuni de afaceri în țară și peste hotare, în rezultaul cărora a fost facilitată semnarea a 18 contracte de parteneriat și negocierea altor 15. Totodată, 235 de potențiali investitori au fost informați despre oportunitățile de afaceri în industria ușoară din țara noastră. În total, pentru promovarea industriei ușoare în anul 2017, în bugetul MIEPO au fost prevăzute circa 4 mln. lei.

La rândul său, Alexandra Can a apreciat colaborarea cu MIEPO, subliniind că instituția este un important partener de dezvoltare al întreprinderilor din industria ușoară. Datorită unei colaborări fructuoase cu MIEPO, brandurile moldovenești de modă au ajuns pe diverse piețe internaționale, sporind vânzările și parteneriatele de afaceri.

La final, Vitalie Zaharia a invitat producătorii și exportatorii din industria ușoară să vină cu propuneri de activități de promovare pe piețele țintite, care ar putea fi integrate în planul de activitate al MIEPO pentru anul 2018.

Consiliul European de Modă este o organizație neguvernamentală ce reunește 26 de țări membre și este autorizată să reprezinte Uniunea Europeană în domeniul modei și designului de modă la nivel mondial.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.