Forul Exportatorilor se desfășoară la Chișinău

Forul Exportatorilor se desfășoară la Chișinău

5 October 2017

Cea de a cincea ediție a Forului Exportatorilor a avut loc, astăzi, la Chișinău, în cadrul Moldova Business Week 2017. Forumul a reunit circa 250 de companii locale și străine din sectorul agroindustrial, industria ușoară și construcție de mașini.

Evenimentul a fost deschis de ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko. Oficialul a declarat, în cadrul evenimentului, că obiectivul tuturor companiilor este nu doar să producă, dar și să vândă, să exporte.

”Pentru a asigura accesul produselor moldovenești pe piețele internaționale, începând cu anii `90 Guvernul a stabilit relații comerciale cu un număr mare de state, culminând cu semnarea Acordului de Asociere cu UE și a DCFTA, pe piața căreia deja avem 65% din exporturi. În 2017 avem ritmul cel mai mare la creștere a exportului de circa15% pe piețe din Est și din Vest, atât cantitativ, cât și calitativ. Avem în continuare potențial, de aceea Republica Moldova trebuie sa fie percepută ca destinație pentru investițiile orientate spre export. Trebuie să filosim toate avantajele acordurilor pentru a transforma țara noastră din una agrară în una industrială, bazată pe tehnologii. Este un efort mare, multidimensional, în care trebuie să se implice întreaga societate”, a afirmat Octavian Calmîc.

La rândul său șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko a spus că este impresionat de Moldova Business Week 2017, care într-adevăr este cel mai important eveniment de afaceri din Molodova. Diplomatul a subliniat că DCFTA consolidează și modernizează economia Republicii Moldova, ușurează comerțul și sporește capacitatea de export. Totodată, DCFTA este și un instrument de atragere a investitiilor în Moldova. În ultimii ani asistența UE a fost orientată pentru implementarea reformelor în domeniul climatului de afaceri, facilitarea comerțului, susținerea educației vocaționale.

Vitalie Zaharia, directorul general al MIEPO a susținut că schimburile comerciale au o importanță strategică pentru dezvoltarea durabilă a economiei unei țări.
”Experiența marilor puteri comerciale a arătat că pentru a învinge în competiția internațională, adaptabilitatea întreprinderilor la noile reglementări de acces și rigori de calitate este esențială.

Actualmente, mediul de afaceri din Republica Moldova exportă bunuri și servicii pe toate continentele, mărfurile și serviciile noastre fiind apreciate de miliarde de consumatori din întreaga lume. O analiză a exporturilor a relevat că în ultimii 5 ani comerțul exterior a crescut, ajungând în 2016 la 2 miliarde dolari SUA. Geografia exporturilor moldovenești, de asemenea, s-a schimbat cu tempouri rapide în favoarea piețelor noi din Uniunea Europeană, pe care avem o pondere de 63% din exporturi”, a spus Vitalie Zaharia.

În continuare, Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei a prezentat situația actuală și perspectivele exportului autohton. Vorbind despre structura comercială a Republicii Moldova din anul 2016, viceministrul a menționat că am atins cifre la exporturile de mărfuri de peste 2 mlrd. USD, volum superior celui realizat în anul 2015 cu 4,0%.

Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1,3 mlrd USD, fiind în creștere cu 3,6% față de anul 2015. Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat 1, 3 mlrd. USD, fiind cu 9,4% mai mult față de anul 2015.

La finalul primei părți a Forumului Exportatorilor Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociația ”Moldova Fruct” și Asociația Patronală din Industria Ușoară și-au prezentat istoriile sale de reușită în afaceri.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.