Forumul de afaceri moldo-emiratez a deschis oportunităţi vaste de cooperare economică

Forumul de afaceri moldo-emiratez a deschis oportunităţi vaste de cooperare economică

8 February 2017

Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Afaceri (AOAM) au organizat, astăzi la Chișinău, Forumul oamenilor de afaceri din Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite. Evenimentul a reunit peste 100 de companii din Republica Moldova și circa 20 de manageri ai celor mai mari companii emirateze, administratori ai zonelor economice libere, fonduri de investiții, Camere de Comerț, dar și demnitari de stat.

Forumul a fost deschis de miniștrii Economiei din cele două state, Octavian Calmâc și Sultan Bin Saeed AL Mansoori. Oficialii și-au reiterat disponibilitatea pentru cooperare, dinamizarea dialogului de afaceri pentru valorificarea oportunităților investiționale și comerciale.

Octavian Calmâc, Viceprim-ministrul și ministru al Economiei al Republicii Moldova a susținut că pentru 2017, agenda de cooperare cu Emiratele Arabe Unite include dezvoltarea cadrului juridic dintre ambele ţări, semnarea acordurilor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, a acordului privind evitarea dublei impuneri, facilitarea regimului de şedere pentru cetăţenii moldoveni în Emirate ş.a.

”Tematica de bază al discuţiilor de astăzi este focusată mai mult pe oportunităţile investiţionale, cadrul juridic de reglementare al afacerilor, avantajele de ţară la nivel regional. Pe de o parte construim o punte între Vest şi Est pentru produsele şi serviciile noastre, însă de la un timp încoace încercăm să mai construim o punte de legătură – între Sud şi Nord. Primul element este Acordul de comerţ liber cu Turcia, care a intrat în vigoare anul trecut, dar evenimentul de astăzi duce această conexiune mult mai departe spre Sud şi eu cred că am targhetat o piaţă cu un potenţial investiţional şi de consum extrem de mare”, a spus Octavian Calmâc.

La rândul său, Sultan Bin Saeed AL Mansoori, ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, a vorbit despre modelul de dezvoltare economică aplicat în Emiratele Arabe, referindu-se la sectoarele cu cele mai avansate ritmuri de creștere, precum industria hidrocarburilor, comerțul regional și internațional, servicii, turism și industrializare bazată pe producție cu valoare adăugată ridicată. În cadrul vizitei oficiale, delegaţia emirateză s-a informat cu privire la climatul investiţional şi măsurile de protecţie a investiţiilor străine.

„Trebuie să găsim căi de a ne promova țările reciproc atât din punct de vedere economic, cât și turistic, servicii financiare să ne înțelegem și să ne respectăm. Noi avem obiective și scopuri bine determinate de a ne dezvolta economia, infrastructura și alte domenii. Este o bună oportunitate să colaborăm cu Republica Moldova pentru a stabili parteneriate pe diverse ramuri”, a declarat ministrul Economiei al EAU.

În cadrul evenimentului reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției Turismului au prezentat oportunitățile investiționale ale țării noastre, în special în domeniul agriculturii, energiei și turismului. Forumul de afaceri s-a încheiat cu o sesiune B2B.

În context, directorul MIEPO, Vitalie Zaharia a spus ca acest forum este o platformă benefică pentru crearea parteneriatelor durabile dintre oamenii de afaceri din Republica Moldova şi cei din Emiratele Arabe Unite, pentru inițierea noilor proiecte pe toate dimensiunile cooperării economice, precum infrastructură, turism, energetică, servicii. De asemenea, Republica Moldova poate fi un spațiu de promovarea a produselor și serviciilor atât din EAU, cât și alte state din Golf.

La finalul vizitei, delegaţia emirateză a făcut o invitaţie părţii moldoveneşti de a participa la un forum de afaceri, care va avea loc în luna aprilie în Dubay, dar şi cu o vizită de răspuns a comunităţii de afaceri din Moldova.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.