MIEPO a încheiat un acord de parteneriat cu Zona Economică Liberă ”Ungheni-Business”

MIEPO a încheiat un acord de parteneriat cu Zona Economică Liberă ”Ungheni-Business”

7 July 2017

Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) a încheiat un acord de parteneriat cu Zona Economică Liberă ”Ungheni-Business”, care a aniversat, astăzi, 15 ani de activitate. Documentul semnat de directorul MIEPO, Vitalie Zaharia, și Natalia Iepuraș, administratorul zonei, prevede consolidarea cooperării dintre instituții în ceea ce privește atragerea investițiilor și promovarea companiilor rezidente pe piețele externe.

Pe parcursul anului MIEPO a semnat acorduri de parteneriate și cu alte zone economice libere și parcuri industriale din țara noastră, scopul fiind stabilirea unei colaborări mai strânse cu aceste platforme industriale, acordarea unui suport mai mare antreprenorilor, stimularea investițiilor și cooperărilor de afaceri.

Prezenta la eveniment vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat evoluția ZEL ”Ungheni-Business”, menționând că aceasta a devenit una din cele mai de succes platforme industriale. ”Datorită managementului eficient al administrației Zonei Economie Libere s-a reușit atragerea unui număr de peste 30 de rezidenți, care au implementat proiecte investiționale reușite, producția cărora este solicitată pe piețele internaționale. Astăzi putem spune cu toată certitudinea că ZEL ”Ungheni-Business” este o platformă de succes pentru investiții, care contribuie atât la crearea noilor locuri de muncă, cât și la dezvoltarea economică a țării și municipiului Ungheni”, a subliniat ministrul Economiei.

Administratorul principal al ZEL ”Ungheni-Business”, Natalia Iepuraș, a spus că pe parcursul celor 15 ani de activitate, volumul investițiilor a atins cifra de 69,25 milioane USD, iar volumul vânzărilor nete în 2016 constituind circa 2,37 miliarde de lei, fiind înregistrată o creștere de circa 26% comparativ cu anul precedent. În raport cu celelalte zone libere din țară, ZEL „Ungheni-Business” îi revin 49% din volumul vânzărilor nete ale producției industriale înregistrate în anul 2016. Acest indicator, poziționează instituția pe locul I în raport cu celelalte ZEL-uri.

Referindu-se la planurile de viitor, Natalia Iepuraș a menționat că pentru următorii doi ani, administrația ZEL ”Ungheni-Business” își propune drept obiective atragerea noilor investiții în volum de circa 16 milioane USD, extinderea proiectelor investiționale existente, ce va permite deschiderea a 550 noi locuri de muncă, extinderea Zonei prin crearea unor subzone în alte raioane sau localități, construcția unor noi hale de producție cu o suprafață totală de circa 11200 m2, etc.

Președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun, a menționat că ZEL ”Ungheni-Business” joacă un rol foarte important în realizarea programelor social-economie ale unității teritorial-administrative, asigurând cu locuri de muncă peste 2250 de cetățeni.

În cadrul evenimentului, ZEL ”Ungheni-Business” a mai semnat acorduri de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, Camera de Comerț și Industrie Iași și Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova.

ZEL “Ungheni-Business” a fost creată în anul 2002 pentru o perioadă de 42 de ani în partea industrială a mun. Ungheni, fiind amplasată în 4 subzone cu suprafața totală de 42,34 ha.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.