MIEPO și-a prezentat instrumentele de suport în cadrul Săptămânii de afaceri din Găgăuzia

MIEPO și-a prezentat instrumentele de suport în cadrul Săptămânii de afaceri din Găgăuzia

20 June 2017

Vicedirectorul MIEPO, Iulia Petuhov a prezentat instrumentele de suport oferite de organizație companiilor autohtone în cadrul Săptămânii de afaceri din Găgăuzia și Taraclia, care a început astăzi, la Comrat. Evenimentul se desfășoară în perioada 20-23 iunie a.c. cu suportul proiectului european de dezvoltare al UTA Găgăuzia şi raionului Taraclia, SARD.

Potrivit Iuliei Petuhov, MIEPO este un ”One stop shop”, care oferă companiilor locale și investitorilor străini asistență complexă, atât informațională, cât și consultativă privind dislocarea investițiilor, accesarea piețelor externe, conexiunea cu furnizorii locali, baze de date și studii de piață ș.a.

”Organizația are misiunea să ajute companiile să-și sporească competitivitatea, să acceseze noi piețe de desfacere, să-și crească exporturile, să-și identifice parteneri de business și să dezvolte noi proiecte investiționale. Aceste obiective sunt realizate de MIEPO printr-o serie de acțiuni anuale, printre care co-finanțarea participării companiilor moldovenești la târguri și expoziții internaționale, organizarea misiunilor de afaceri, promovarea oportunităților investiționale a Republicii Moldova la forurile economice, efectuare cercetărilor de piață sectoriale”, a afirmat vicedirectorul MIEPO.

De asemenea, MIEPO desfășoară acțiuni de consolidare a diplomației economice și capacităților de export a producătorilor autohtoni, precum Academia Exportatorilor, cursuri de instruire pentru atașații comerciali a Republicii Moldova peste hotare, Diplomatic Economic Club ș.a.

Vicedirectorul MIEPO a mai menționat că pentru anul curent MIEPO a planificat participarea companiilor moldovenești la circa 40 de expoziții și târguri internaționale dedicate atragerii investițiilor străine și promovării exporturilor, la 20 de foruri investiționale organizate în țară și circa 10 peste hotare, precum și realizarea Catalogului proiectelor investiționale, care va fi distribuit ambasadelor și la diferite evenimente de afaceri.

În prima zi a forului participanții au discutat despre posibilitățile de accesare a fondurilor europene în sectoare precum cel agroalimentar, industrie, infrastructură de afaceri, proiecte în sectorul public-privat.

La final, antreprenorii și autoritățile locale au semnat un Acord de creare până la finele lunii august 2017 a Asocieției de dezvoltare a businessului din Găgăuzia.

La evenimentul de la Comrat au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și regionale, ai Delegației Uniunii Europene în Moldova, instituțiilor dezvoltatoare, asociațiilor de business, agenți economici.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.