MIEPO organizează un curs de diplomație economică pentru angajații misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova din afara țării

MIEPO organizează un curs de diplomație economică pentru angajații misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova din afara țării

4 September 2017

Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Economiei și Infrastructurii organizează, în perioada 4-6 septembrie un curs de instruire în domeniul diplomației economice pentru angajații misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare și specialiștii direcțiilor de cooperare economică internațională din cadrul celor două ministere.

Trainingul face parte din seria de acțiuni de fortificare a capacităților birourilor comercial-economice din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale țării noastre de peste hotare în ceea ce privește promovarea schimburilor comerciale, atragerea investițiilor străine și promovarea exporturilor pe noi piețe de desfacere.

În cadrul evenimentului viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Lilian Darii, a menționat că de la începutul anului curent a fost aprobat cadrul necesar pentru eficientizarea activității birourilor comerciale – Ordinul comun al Ministerului Economiei și Infrastructurii și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la realizarea priorităților diplomației economice, precum și Regulamentul privind birourile comercial-economice. Instituțiile responsabile se angajează să atingă toate obiectivele și indicatorii de rezultat puse în sarcină.

”Sper că acest curs va fi util pentru angajații misiunilor diplomatice, care se ocupă acum de promovarea investițiilor, dar și a viitorilor specialiști pentru a eficientiza activitatea lor în viitor”, a spus Lilian Darii.

Mihaela Gorban, șefa Direcției Generale Cooperare Economică Internațională din cadrul Ministerului Economiei și infrastructurii a afirmat că cele trei instituții și-au asumat mai multe angajamente comune.

”Ca și obiectiv al Ministerului Economiei este atingerea indicatorilor de performanță pentru stimularea schimburilor comerciale, atragerea investițiilor străine dezvoltarea colaborării cu organizațiile economice internaționale, promovarea cooperării în domeniul turismului. Ne propunem revizuirea repartizării geografice a birourilor comerciale și propunerea unui număr optim în vederea concentrării eforturilor de promovare în statele-țintă, inclusiv examinăm oportinitatea deschiderii acestora în alte țări. În acest sens, avem un potențial foarte mare de valorificat”, a declarat Mihaela Gorban.

Directorul MIEPO, Vitalie Zaharia a vorbit despre rolul instituției pe care o conduce în ceea ce privește promovarea imaginii țării, atragerea investițiilor străine și penetrarea noilor piețe, subliniind că fortificarea diplomației economice autohtone va amplifica acest efort.

”Birourile comerciale sunt primul punct de contact cu potențialii investitori străini. Ei sunt ofițerii de promovare a țării în afară. De aceea, rezultatele pe care le așteptăm depind de calitatea colaborării cu reprezentanții birourilor comerciale din cadrul misiunilor diplomatice. Vă asiguram de sustinerea noastră în tot ce înseamnă diplomație economică. În timpul apropiat vom avea pregătit un ghid al atașatului comercial, în care vor fi descrise tehnici de promovare a investițiilor și exporturilor. Mă bucur pentru că am reușit să lansăm această platformă”, a susținut Vitalie Zaharia.

Programul primei zile de instruiri a mai inclus o prezentare a importanței investițiilor străine directe și a promovării exportului pentru dezvoltarea economică a țării, susținute de Veaceslav Șutchevici, manager componenta ”Promovarea investițiilor” (GIZ), noul concept al diplomației economice, experiența Turciei în domeniul diplomației economice, prezentate de Reşit Alper Erdil, consilier economic al Ambasadei Republicii Turcia la Chișinău.

La cursul de instruire au fost prezenți, de asemnea, administratorii Parcurilor Industriale și Zonelor Economice Libere din Moldova.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.