MIEPO va ajuta companiile din industria constructoare de mașini din Moldova să-și găsească noi piețe de desfacere și parteneri

MIEPO va ajuta companiile din industria constructoare de mașini din Moldova să-și găsească noi piețe de desfacere și parteneri

25 October 2017

Directorul MIEPO, Vitalie Zaharia, a îndemnat companiile din industria constructoare de mașini din Moldova să apeleze la serviciile instituției pentru a accesa noi piețe de desfacere, a găsi investitori și parteneri de afaceri. Invitația a fost făcută în cadrul unui eveniment organizat pe 24 octombrie a.c. de Proiectul pentru Amelioarea Competitivității (PAC II Granturi) al Băncii Mondiale, care a fost dedicat prezentării instrumentelor de finanțare a companiilor din acest sector. La eveniment au participat 16 producători de componente auto, electronică, echipamente, precum și reprezentanți ai MIEPO, Gateway & Partners Moldova.

Vitalie Zaharia a afirmat că MIEPO are misiunea de a oferi sprijin în procesul de dezvoltare durabilă a exportatorilor locali și a trecut în revistă principalele servicii oferite de MIEPO în acest sens. Printre acestea a menționat că MIEPO oferă informații relevante despre diverse sectoare (inclusiv date statistice, studii sectoriale, ghiduri tehnice de accesare a piețelor externe, ș.a.), consiliere în domeniul exporturilor (analiza piețelor externe și prezentarea oportunităților de externalizare), identificarea oportunităților de export în baza analizei capacităților de producere și de export a producătorilor autohtoni și identificarea canalelor de export (piețe și clienți), precum și granturi pentru evenimentele de promovare pe piețele externe (târguri, expoziții, forumuri, summituri ș.a.), dar și recomandarea de alte surse de finanțare disponibile în Republica Moldova ș.a.

În context, directorul MIEPO a afirmat că industria constructoare de mașini din Moldova are un potențial enorm de investiții și export, fiind un sector în creștere rapidă. În ultimii ani ponderea industriei în produsul intern brut s-a majorat de la 13.3.% în 2010 la 15.2% în 2015, iar volumul exporturilor componentelor auto practic s-a dublat, ajungând în 2016 la un volum de aproape 400 mln. USD.

Vorbind despre sectorul echipamentelor electrice, Vitalie Zaharia a spus că acesta are un potențial deosebit de export, luând în considerare faptul că în Europa Centrală și de Est există un număr mare de uzine de producere și asamblare a echipamentului electric. Respectiv, aceste uzine pot deveni potențiali cumpărători pentru companiile autohtone producătoare de produse electronice sau echipamente electrice.

La final, Vitalie Zaharia a invitat companiile prezente la eveniment să solicite suportul echipei MIEPO în ceea ce privește accesarea piețelor țintă, participarea la evenimentele din afara țării, elaborarea studiilor de piață etc. În acest sens, directorul MIEPO a anunțat că săptămâna viitoare va organiza o ședință cu companiile din industrie pentru a colecta propunerile și a le include în planul de activitate al instituției.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.