Preluarea experienței Germaniei în crearea și managementul clusterilor

Preluarea experienței Germaniei în crearea și managementul clusterilor

8 December 2017

Ţările europene susţin pe larg crearea, managementul şi promovarea clusterilor, iar Germania este un campion în avansarea politicilor și practicilor de promovare a acestora.

Structurile de cluster în Germania sunt şi mai avansate ajungînd până la meta-sisteme care acționează în calitate de verigă de suport dintre politici și management.

Pentru a prelua experiența Germaniei şi anume proiectarea unui model de cluster pentru industria ușoară din Republica Moldova, MIEPO alături de asociația APIUS și alți parteneri ai săi au efectuat mai multe vizite de studiu focusate pe două regiuni: Baden-Wurttemberg și Brandenburg, în perioada 19-24 noiembrie curent.

Experiența a fost informativă și interactivă, au fost pregătite prezentări pentru delegație şi discutate mai multe întrebări, a avut loc vizite în mai multe companii cu diferite forme de management de cluster. S-a făcut cunoștință cu conceptul de cluster, domeniile de aplicare şi modul de funcționare.

Aceste structuri, relevante şi pentru Republica Moldova, ar asigura dialogul eficient și practic dintre managementul clusterilor și cei care asigură suportul de politici în domeniul dat.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.