Vitalie Zaharia a raportat rezultatele implementării Strategiei Naționale de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor în anul 2016

Vitalie Zaharia a raportat rezultatele implementării Strategiei Naționale de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor în anul 2016

16 June 2017

Directorul MIEPO, Vitalie Zaharia a prezentat rezultatele implementării Strategiei Naționale de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru perioada 2016-2020, obținute pe parcursul anului 2016, în cadrul ședinţei de astăzi a Consiliului pentru Competitivitate. Evenimentul s-a desfășurat la Ministerul Economiei și a fost condus de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Generalizând rezultatele înregistrate pe parcursul anului trecut, Vitalie Zaharia a menţionat o rată de realizare a activităților planificate de instituții de 76%, adică 89 de sub-acțiuni din 117 în total. 18 sub-acțiuni au fost inițiate și sunt în curs de realizare, iar 10 sub-acțiuni către sfârșitul perioadei de raportare nu au fost realizate.

Cele mai înalte rezultate au fost înregistrate la îndeplinirea activităților prevăzute la obiectivul de maximizare a beneficiilor economice și de dezvoltare ale ISD prin consolidarea legăturilor cu economia națională, constituind 80%, sporirea capacităților de export ale producătorilor autohtoni - 57,89% și consolidarea capacităților instituțiilor naționale cu scopul atragerii, menținerii, dezvoltării investițiilor și promovării exporturilor - 53,84%.

În acelaşi timp, la obiectivul general de fortificare a elementelor de bază ale cadrului de reglementare care să permită atragerea, reținerea și dezvoltarea investițiilor şi promovarea exporturilor au fost planificate 18 sub-acțiuni, dintre care au fost realizate 8, alte 4 fiind în proces. Pentru îmbunătățirea sistemului de dezvoltare a forței de muncă în sectoarele prioritare orientate spre export au fost planificate 13 sub-acțiuni, dintre care 3 realizate și 6 în curs. La sporirea calității infrastructurii industriale, de transport și comerciale pentru sectoarele orientate spre export au fost stabilite 24 sub-acțiuni, dintre care 12 realizate. În ceea ce privește maximizarea beneficiilor economice și de dezvoltare ale ISD prin consolidarea legăturilor cu economia națională au fost realizare 24 de sub-acțiuni din 30. Pentru sporirea capacităților de export ale producătorilor autohtoni au fost realizate 11 din 19. Pentru consolidarea capacităților instituțiilor naționale cu scopul atragerii, menținerii, dezvoltării investițiilor și promovării exporturilor au fost îndeplinite 7 sub-acțiuni. Astfel din totalul de 117 sub-acțiuni, 89 au fost realizate, iar 18 fiind în proces.

De asemenea, Vitalie Zaharia s-a referit la acțiunile MIEPO, care urmează să fie realizate către anul 2020 în conformitate cu Strategia. Astfel, în trei ani MIEPO își propune să realizeze 45 de proiecte noi, care vor genera 9000 de locuri de muncă noi directe și 1900 indirecte. Volumul investițiilor atrase să constituie 240 mln. USD, iar volumul exporturilor să se ridice la 190 mln. USD.

Pentru anul 2016, MIEPO a atins obiectivul de atragere/ extindere a 5 proiecte investiționale, cu crearea a peste 1 000 locuri de muncă (Fujikura – 700 angajați, APM – 100 angajați, Sumitomo Electric Bordnetze – 200 angajați, Kaufland – 50 angajați, Koroplast – 10 angajați). De asemenea, se constată o creștere dublă a rezultatelor MIEPO în anul 2016 comparativ cu anul 2015. În 2016 au fost stabilite 1516 contacte de afaceri și semnate 91 de contracte, dintre care 40 au fost valorificate. Pentru comparație în 2015 numărul contractelor de afaceri a fost de 906, al contractelor de 35, dintre care 20 au fost valorificate.

Consiliul pentru Competitivitate a fost instituit în anul 2014 cu scopul de a coordona, monitoriza şi evalua procesul de implementare a Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivităţii Republicii Moldova, cu informarea anuală a Guvernului despre progresele obţinute. De asemenea, Consiliul monitorizează procesul de implementare a Strategiei naţionale de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020. Consiliul are 38 de membri, reprezentanți ai ministerelor și organizațiilor de stat, iar secretariatul este asigurat de MIEPO.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.