MIEPO a prezentat oportunitățile investiționale și comerciale ale Republicii Moldova prezentate în cadrul Forului economic moldo-austriac

MIEPO a prezentat oportunitățile investiționale și comerciale ale Republicii Moldova prezentate în cadrul Forului economic moldo-austriac

12 October 2017

Directorul executiv al MIEPO, Iulia Petuhov, a prezentat oportunitățile investiționale și comerciale ale Republicii Moldova în cadrul Forului economic moldo-austriac, care a avut loc astăzi la Viena, Austria. Evenimentul a fost organizat de Camerele de Comerț și Industrie al Moldovei și Austriei și a găzduit delegația Republicii Moldova, condusă de ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, cu participarea a 29 agenți economici moldoveni și 30 austrieci.

În cadrul Forumului, reprezentanții Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO), Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, companiilor prezente la reuniune au prezentat mediului de afaceri din Austria oportunitățile oferite de Republica Moldova pentru inițierea și dezvoltarea unor proiecte investiționale, propunerile sale de stabilire a parteneriatelor bilaterale, etc. La lucrările Forumului moldo-austriac participă și circa 10 companii din regiunea transnistreană, care implementând prevederile Acordului Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), colaborează activ cu partenerii din UE și alte piețe regionale.

Pe parcursul zilei delegația Republicii Moldova a avut o serie de întrevederi cu diverse agenții și companii austriece, în cadrul cărora au fost discutată posibilitatea dezvoltării unor parteneriate durabile, inițierea proiectelor investiționale, etc. De exemplu, compania Danube Soya a prezentat conceptul unui proiect privind creșterea și procesarea soiei în Republica Moldova, bazat pe cele mai avansate și moderne tehnologii, care permite atât crearea noilor locuri de muncă, cât și creșterea exportului pe toate piețele lumii.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Austria, în perioada ianuarie-iulie 2017, a înregistrat suma de 61,244 milioane USD, cu circa 10% mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În perioada de referință, exporturile moldovenești în Austria au crescut cu 37 la sută, iar importurile au scăzut cu peste 12%.

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova își desfășoară activitatea 98 întreprinderi cu capital austriac, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 563 milioane lei. După valoare capitalului investit, Austria se află pe locul 7 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.